Pagina's

vrijdag 24 februari 2012

Boedapest DAG 2

De tweede dag begon met een uitgebreid ontbijt in het hotel en daarna bezochten we het parlement van Hongarije. Dit is het tweede grootste parlement, na dat van het Verenigd Koninkrijk.

Een bezoek is gratis als je uit een land van de Europese Unie komt en het is echt de moeite. Er zijn drie Engelstalige tours per dag. Een rondleiding duurt niet lang, je komt maar in vier kamers, maar ze zijn wel super mooi.




Recht tegenover het parlement is het Etnografie museum te vinden. Ook dit was zeer amateuristisch samengesteld. Het gebouw waarin het museum gevestigd is, is wel super mooi. 



Na deze culturele uitstapjes bezochten we een must-do, de széchenyi baths. Wat je ook doet, als je in Boedapest bent moet je een van de vele baden bezoeken. De széchenyi baden zijn de grootste in Europa, met meer dan 10 baden, zowel binnen als buiten. De baden verschillen in temperatuur en "samenstelling" van het water, waardoor ze goed zijn voor verschillende dingen. Spijtig genoeg is ook hier weer alles in het Hongaars. Er zijn ook meerdere sauna's en stoombaden in verschillende temperaturen. Het complex is een doolhof en zonder aanwijzingen in het Engels, bestaat de kans wel dat je verloren loopt en random deuren begint te openen. Voor je het complex kan betreden, moet je natuurlijk wel een ticket kopen. Ook dat kan wel eens een uitdaging zijn, er is een hele lange lijst met mogelijke tickets en het is dus niet duidelijk welke je moet kopen om gewoon toegang te krijgen tot alle baden. Uiteindelijk hebben we maar gewoon gevraagd achter "two tickets with a cabin" en gelukkig verstond de mevrouw aan het loket ons. Als je geen cabin vraagt (= een inieminie omkleedhokje), krijg je gewoon een locker (die heel klein is) en moet je je omkleden in een gemeenschappelijke ruimte. Eens je betaald hebt, krijg je een elektronisch polsbandje, waarmee je overal door de draaideurtjes kan en je cabin kan openen. Nog een belangrijke tip: in reisgidsen en hotels wordt vermeld dat je handdoeken kan huren, dit is absoluut niet aan te raden. De handdoeken zijn eigenlijk lakens, die meteen nat zijn en waarmee je ja nadien niet meer kan afdrogen. Ze bevriezen ook makkelijk in de winter. Zelfs mijn lekker dikke badhanddoek was stijf bevroren op het einde van het bezoek, gelukkig had ik er nog een tweede bij. Vergeet ook zeker geen slippers, de locals doen dit ook, bovendien bevriezen je voeten in de winter als je de buitenbaden gebruikt en is het er ook niet zo proper. De széchenyi baden waren zeker een van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Boedapest!




Na ons avondeten zijn we nog een aantal bezienswaardigheden gaan bekijken in het donker (met mooie verlichting dus).


Wazige foto van het vissers-bastion en Matthias Church


Het parlement


Het Heldenplein

Binnenkort het verslag van de derde en laatste dag! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten